Malwa cégtörténet

1.png

A MALWA otthona

A MALWA termékeit Svédországban fejlesztik és építik. A gyár Skene városában található, 30 percre Göteborgtól. Itt, az erdő közepén építi a MALWA megbízható és technikailag fejlett gépeit a modern, alacsony környezeti hatású erdőgazdálkodás számára. A MALWA immár a kompakt géposztály meghatározó gyártója.

Minden alapvető rész és alkatrész, mint például a motor, a vezérlőrendszer, a sebességváltó, a daruk és a harveszter-fejek nemzetközileg elismert márkák termékei, amik a magas minőség és a kiváló teljesítmény garanciái. Az alapvető gondolat: 2 méternél keskenyebb, gyérítésre specializált gépeket építeni. A minimális méret segítségével a maximális mobilitás elérése – azaz a hagyományos (és széles) pászták nélküli termelés megvalósítása.

A MALWA célja: fában gazdag, viharálló állományok nevelése, a legkisebb környezeti károkkal és a lehető legkisebb beavatkozással.

Új korszak az erdőben

A klímaváltozást a saját bőrünkön érezzük. Száraz időszakok, fertőzések, özönvíz szerű esők, szupercellák, sosem látott, hatalmas szélviharok… A rossz időjárási körülmények, a kézi munkaerő drámai fogyatkozása, az új erdőtörvény előírásai és nem utolsó sorban az erdőtulajdonosok előrelátó gondolkodása megkerülhetetlenné teszik a professzionális gépesítést.

A MALWA hitvallása olyan gépek fejlesztése – első sorban – gyérítések számára, amelyek az értékes törzsek között jól manővereznek, csekély környezeti hatással dolgoznak, és működésükhöz nem igényelnek hagyományos pásztákat. A koronaszintet megnyitó széles pászták nélkül az állomány sokkal ellenállóbb az egyre kiszámíthatatlanabb viharokkal szemben. A MALWA ezzel tudja segíteni a lábon maradó állomány értékének maximalizálását. Így járul hozzá az erdő homogenitásához (mellékhatásként az ott élő állatok komfortjának növeléséhez is), de első sorban az erdőtulajdonos jövedelmezőbb és kiszámíthatóbb gazdálkodásához.

Mennyivel ér többet az erdő, ha MALWA-val gyérítünk?

Egy hektáron – átlagosan – 4-5db 100 méter hosszú pásztával számolhatunk. A hagyományos szélességű (3.000mm körüli), illetve az 1.940mm keskeny MALWA közötti méretkülönbségből adódik, hogy ebben az összesen kb. 4-500 méter hosszban egy teljes sornak megfelelő állomány megtartása és további gyarapodása válik lehetővé. Ez – tő-távolságtól függően – 100-200 törzset is jelenthet. Ekkora mennyiségnél az idejekorán, vagy a valóban vágásérett korban kitermelt rönk volumene között akár 50 – 300 köbméter, azaz hektáronként mindenképp százezres, de jellemzően inkább milliós nagyságrendű többlethozam érhető el. Ezt az előnyt fokozzák a keskeny gépek geometriájából adódó lényegesen kisebb tősérülések száma, továbbá a zártabb állományokban várható kisebb viharkárok is.

További jelentős előny a MALWA lényegesen, akár 50%-kal (!) kisebb talajnyomása. Felázott, laza talajon olykor el sem mennek a nagyobb, nehezebb gépek, miközben a kisebb önsúlyú MALWA problémamentesen, és/vagy mély nyomvályú kitaposása nélkül is megjárja a területet. Másfelől a kisebb talajnyomás mérsékeltebb összepréselődést vagy sérülést jelent a gyökerek számára, ami újfent az állomány nagyobb mértékű növekedését, fejlődését segíti elő.

A széles pászták nélküli, keskenygépes művelés magától értetődően egyre népszerűbb a védett, illetve a civil lakosság által látogatott elővárosi erdőkben is.

A MALWA-filozófia helyességét igazolja vissza a termékek iránt megnyilvánuló és évente közel megduplázódó kereslet.