A 2015-ös Év Európai Fája a Tölgy a focipálya közepén!

2015. 03. 10.
Vissza

Februárban majdnem kétszázezren szavaztak Európa szerte a versenyben a nemzetközi Év Fája versenyben. A győztes Észtország fája lett, 60 ezer szavazattal. A második helyet a magyarországi tatai nagy platán nyerte el, a harmadik Remolinar nagyszerű nyárfája lett Spanyolországból.

Idén már tizennégy ország vett részt a versenyben, melyhez újonnan csatlakozott Anglia, Belgium, Észtország és Spanyolország. Magyarországot a tatai platánfa képviselte, mely 2014-ben győzött az Ökotárs által szervezett magyarországi év fája versenyen. A fákra február 1. és 28. között awww.treeoftheyear.org oldalon lehetett szavazni. Az ünnepélyes díjátadó április 22-én a brüsszeli Európa Parlamentben lesz, melyre a szervezők szeretettel várnak mindenkit.

A versenyben résztvevő fák helyezési sorrendben:

1) Tölgy a focipálya közepén - Észtország

2) Tatai nagy platán, Magyarország

3) remolinar nagyszerű nyárfája - Spanyolország

4) Slav tölgy - Lengyelország

5) Az opatovicei fenyő - Csehország

6) Óriás tölgy - Anglia

7) Archar falu platánfája - Bulgária

8) Eperfa - A történelem világítótornya - Szlovákia

9) Lady fája - Skócia

10) Llanfyllin magányos fája - Wales

11) A szögfa - Belgium

12) Gesztenyefa - Franciaország

13) Canneto Sabino olajfája - Olaszország

14) Libanoni cédrus - Írország

 

A nemzetközi versenyt a European Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület)) szervezi, a magyar fordulót pedig a 6 alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány.Támogatói az Európai Földtulajdonosok Szövetsége, az Európai Unió és a Tetra Pak.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy megmutassa a fák kulturális és természeti értékét, melyeket becsülnünk és óvnunk kell. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk az emberekkel. A versenybe ugyanis olyan fákat lehetett nevezni, melyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek: találkozási pontot kínálnak, történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A mozgalomhoz évente több százezren csatlakoznak, a résztvevő országok száma a kezdetek óta 5-ről 14-re emelkedett. A versenyhez folyamatosan várják a további csatlakozó országokat Európából.

Forrás: http://fagosz.hu/